Η χειροπρακτική προσέγγιση της οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους πονάνε στη μέση και οι πιο πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να έχουν ενοχλήσεις, που υποτροπιάζουν συχνά με διάφορες αφορμές. Η Χειροπρακτική αγωγή, σε συνδυασμό με κάποια μορφή άσκησης, μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της οσφυαλγίας.

Κάθεστε σωστά;

Η κακή στάση σώματος μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση. Οι Χειροπράκτες, που είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών, είναι εκπαιδευμένοι να εξετάζουν τη στάση του σώματος, οπότε μπορεί να σας συμβουλεύσουν να διορθώσετε τη στάση σας εάν:

 

  • Εργάζεστε όλη μέρα καθιστός σε γραφείο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή
  • Βουλιάζετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση
  • Κοιμάστε σε στρώμα που είναι είτε πολύ σκληρό είτε πολύ μαλακό
  • Στέκεστε γέρνοντας την πλάτη ή τους ώμους σας
  • «Το μόνο που έκανα ήταν να σκύψω για να δέσω τα κορδόνια μου»

 

Επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις που περιλαμβάνουν σκύψιμο, σήκωμα βάρους ή στρίψιμο μπορεί να ‘χαλάσουν’ τη μέση σας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Χειροπράκτης σας μπορεί να ρωτήσει για το πως ακριβώς εκτελείτε αυτές τις δραστηριότητες και θα επιδιώξει να σας μάθει το σωστό τρόπο. Θα ρωτήσει ακόμα αν τυχόν είχατε:

 

  • Τροχαία ατυχήματα
  • Πεσίματα
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Ανύψωση μεγάλου βάρους
  • Αντιμετωπίζοντας την αιτία, όχι το σύμπτωμα

 

Με το πέρασμα του χρόνου, επέρχεται μια προοδευτική μείωση της σωστής κινητικότητας των σπονδυλικών αρθρώσεων. Αυτή διαταράσσει την σωστή λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να παρενοχλήσει τα νεύρα που διέρχονται από αυτή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο. Η Χειροπρακτική, σε αντίθεση με τα παυσίπονα φάρμακα, διορθώνει την αιτία του πόνου, όχι μόνο το σύμπτωμα. Ο Χειροπράκτης θα επιδιώξει να εντοπίσει την συγκεκριμένη δυσλειτουργία που δημιουργεί τον πόνο και να την διορθώσει. Θα κάνει μια πλήρη ανάλυση της κίνησης των σπονδυλικών αρθρώσεων, θα ψηλαφίσει τους σπονδύλους και τους μύες της πάσχουσας περιοχής και θα εκτιμήσει αν υπάρχει πίεση κάποιου νεύρου. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτεί και τις ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που μπορεί να έχετε κάνει και θα σας ρωτήσει για τις δραστηριότητες, τη στάση σας και τις συνήθειές σας.

Η Χειροπρακτική Αγωγή

Η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως απαλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων (έτσι λέγονται οι χειροπρακτικοί χειρισμοί), που στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις ‘μπλοκαρισμένες’ αρθρώσεις και να απελευθερώσουν πιεσμένα νεύρα. Συνολικά, η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσετε μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, που είστε ακόμα σε οξεία φάση.

Συμπληρωματικά, ο Χειροπράκτης μπορεί να χρειαστεί να κάνει και κάποιες μυϊκές μαλάξεις, για να χαλαρώσει τυχόν μυϊκούς σπασμούς. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε πάγο ή ζέστη και να δώσει οδηγίες για την σωστή δραστηριότητα. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη κατάκλιση αδυνατίζει τους μύες και χειροτερεύει την ελαστικότητα του σώματος άρα μειώνει τις πιθανότητες για τη μακροπρόθεσμη βελτίωσή σας. Είναι πιθανό να σας συστήσει μια ήπια μορφή άσκησης, για να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αρθρώσεων σας και γενικά την φυσική σας κατάσταση.

Μήπως έχω κήλη δίσκου;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι ινώδεις δακτύλιοι, που περιέχουν ένα πιο μαλακό ζελατινοειδή πυρήνα, σαν μαξιλαράκια ανάμεσα στους σπονδύλους. Μακροχρόνια φθορά των δίσκων μπορεί να οδηγήσει σε μια προεξοχή του πυρήνα τους στην περιοχή διόδου κάποιου νεύρου (προβολή – κήλη). Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, τόσο στη μέση όσο και στο πόδι, κατάσταση που ονομάζεται Ισχιαλγία. Οι αιτίες της Οσφυαλγίας είναι πολλές και η παρουσία μια κήλης είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με αυτήν, αλλά όχι πάντα. Οι Χειροπράκτες έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να εκτιμήσουν το βαθμό του προβλήματος και να εντοπίσουν το μηχανικό πρόβλημα που μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόνο σας.

Πόσο διαρκεί η Αγωγή;

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας προτρέπουν τη χρήση χειρισμών, ιδίως όταν αυτές εφαρμόζονται τις πρώτες 6 βδομάδες. Όσο περισσότερο διάστημα είστε σε πόνο, τόσο περισσότερο θα πάρει για να περάσει. Ο Χειροπράκτης σας θα σας ενημερώσει για την πιθανή διάρκεια της αγωγής καθώς και το πως θα μειωθούν οι πιθανότητες να το ξαναπάθετε. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, αλλά η Χειροπρακτική αγωγή είναι αρκετά αποτελεσματική και σε χρόνιους πόνους.

Μπορούν οι χειροπρακτικοί χειρισμοί να εφαρμοστούν μετά από χειρουργική επέμβαση στη μέση;

Ο Χειροπράκτης σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Έτσι, θα σας παρέχει την αγωγή που είναι κατάλληλη για το πρόβλημά σας και θα σεβαστεί τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες. Πολλοί Χειροπράκτες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη μετεγχειρητική φάση και οδηγίες για ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης.

Τα άρθρα της επιστημονικής ομάδας του chiropractic.gr

(Ευγενική χορηγία των κειμένων από το Βρετανικό Σύλλογο Χειροπρακτικής, BCA)