Network Spinal AnalysisTM

Η ανάλυση Network είναι μια φυσική, βασισμένη στο προφανές, μέθοδος προσέγγισης της ευεξίας και της συνείδησης του σώματος. Όσοι την εφαρμόζουν χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να αγγίξουν με ήπιο και ακριβή τρόπο συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής στήλης, τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, για να μετατοπίσουν το σώμα μας από μια στάση άμυνας και μια φυσιολογίας άγχους στην ηρεμία, την ανάπτυξη, την αναδιοργάνωση και την ευεξία. Μοναδικές θεραπευτικές στρατηγικές, που περιλαμβάνουν αναπνοές και ήπιες κινήσεις, αναπτύσσονται από τη λεκάνη μέχρι τον λαιμό και σχετίζονται με αυθόρμητη αποδέσμευση των πιέσεων και του συσσωρευμένου άγχους που σχετίζεται με τη ζωή μας και δεν βρίσκει αλλιώς διέξοδο.

Η NSA διαφέρει από όλες τις θεραπευτικές τεχνικές κατά το ότι το σώμα μαθαίνει εκ νέου, μέσω της αυξανόμενης συναίσθησης του εαυτού του, πώς  να αυτορυθμίζεται και να θεραπεύεται  σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του. Κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος έχει «ενσωματωμένο» λογισμικό για αυτορρύθμιση, αυτοδιόρθωση και θεραπεία. Η NSA αναβαθμίζει αυτό το λογισμικό. Έτσι οι αποδέκτες της τεχνικής αυτής βασίζονται περισσότερο στον εαυτό τους, αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία και ξαναβρίσκουν την εμπιστοσύνη τους στο σώμα τους.

Όσοι εφαρμόζουν την NSA  συνδυάζουν τη δική τους κλινική αποτίμηση για τη λεπτομερή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος με την εικόνα που έχει ο ασθενής για την ευεξία και τις αλλαγές στη ζωή του. Η μεγαλύτερη αίσθηση του εαυτού μας και η συνειδητή αφύπνιση των σχέσεων ανάμεσα στο σώμα , το μυαλό, το συναίσθημα και την έκφραση του ανθρώπινου πνεύματος επιτυγχάνονται μέσω αυτής της πρωτοποριακής θεραπευτικής δράσης.

Άμυνα ή ανάπτυξη

Το σώμα σας δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το πνεύμα σας. Πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα μια ψυχοσωματική ενότητα. Ο εγκέφαλός μας δεν είναι το πνεύμα μας. Είναι ένα όργανο, ενώ το πνεύμα είναι οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματά μας, τα οποία μπορεί να είναι τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Το πνεύμα μας δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο. Είναι μια μορφή ενέργειας που διαπερνάει όλα τα μέρη του σώματός μας. Γι’ αυτό μπορούμε να βιώσουμε τα συναισθήματα σαν κόμπο στο στομάχι ή πίεση στο στήθος, το κεφάλι ή άλλο μέρος του σώματός μας.

Η ψυχοσωματική ενότητα που συνιστά το σώμα και το πνεύμα μας περνάει σε «κατάσταση άμυνας» όταν αισθανόμαστε μη ασφαλείς είτε από σωματική είτε από συναισθηματική άποψη. Η αμυντική αντίδραση του σώματος, που ενίοτε αποκαλείται «πολέμησε ή βάλε το στα πόδια» περιλαμβάνει αύξηση στους καρδιακούς παλμούς και στην αρτηριακή πίεση, μείωση της αναπνοής και της οξυγόνωσης του αίματος, εντυπωσιακή αύξηση της μυϊκής πίεσης, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη, επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και αλλαγή στη θέση του σώματος, μείωση της πεπτικής και της ανοσοποιητικής δραστηριότητας.

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άμυνας, οι αναπτυξιακές μας λειτουργίες (η σεξουαλική, η ανοσοποιητική, η πεπτική, η ικανότητα να «αυτοεπισκευαζόμαστε» κ.λπ.) δεσμεύονται αφού δεν είναι πια απαραίτητες για την άμεση επιβίωση. Το λογισμικό αυτορρύθμισης «κλείνει». Το αίμα επίσης διοχετεύεται μακριά από τις πιο εξελιγμένες περιοχές του εγκεφάλου, σε περιοχές του που ελέγχουν πιο πρωτόγονες αντιδράσεις. Με αυτό τον τρόπο χάνουμε τη διαίσθησή μας και την ικανότητά μας να δίνουμε προσοχή, εσωτερικά, στις  ανάγκες του οργανισμού μας. Αυτό δεν πειράζει, αν συμβαίνει για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση άμυνας, ο οργανισμός μας εξαντλείται. Δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να παραμένουμε επί μακρόν σε κατάσταση άμυνας. Γι’ αυτό το λόγο τόσες πολλές ασθένειες αποδίδονται στο άγχος.

Το κέντρο συναισθημάτων στον εγκέφαλό μας (το μεταιχμιακό σύστημα) τοποθετεί ένα δείκτη αναγνώρισης σε ορισμένες εμπειρίες μας, οι οποίες ήταν τραυματικές και δύσκολες στην επεξεργασία τους την εποχή που βιώθηκαν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκεπτόμενος εγκέφαλός μας (εγκεφαλικός φλοιός) αποφεύγει να αισθάνεται πλήρως και να αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες εμπειρίες. Οι ευφυείς αμυντικοί μηχανισμοί του εγκεφάλου μας αποθηκεύουν τέτοιες εμπειρίες με ενεργητική μορφή, ως ένταση, στα σώματά μας, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη. Έτσι η ενέργεια και τα αποθέματά μας διοχετεύονται στο να μην «αισθανόμαστε». Το σώμα μετατρέπεται σε ένα είδος αποθήκης συσσωρευμένου άγχους που μας επιβαρύνει και επηρεάζει τη σωματική και τη συναισθηματική μας συμπεριφορά. Όσο περισσότερο γεμίζει η αποθήκη, τόσο περισσότερο πρέπει να προσπαθούμε ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί  και τόσο λιγότερο καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε στο επιπλέον άγχος. Αυτό μας οδηγεί σε σωματική, συναισθηματική και διανοητική εξάντληση. Η NSA προσφέρει στον οργανισμό μας στρατηγικές για να αδειάσει την αποθήκη και να την κρατήσει καθαρή. Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό από την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα ότι περίπου το 95% των προβλημάτων υγείας σχετίζονται με το άγχος, τον τρόπο ζωής και τα σχήματα συμπεριφοράς. Σε αυτά ακριβώς απευθύνεται  η NSA.

Το κλειδί είναι η αυξημένη συνείδηση του σώματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διδάσκονται στην παιδική τους ηλικία ότι το να δίνουν προσοχή στον εαυτό τους είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή κι ευτυχισμένη ζωή. Μεγαλώνουν, αντίθετα, μαθαίνοντας ότι είναι σημαντικότερο να προσέχουν όσα λένε οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι πολιτικοί κ.λπ. Πολλοί μάλιστα διδάχτηκαν ότι το να δίνουν  προσοχή στον εαυτό τους είναι δείγμα εγωισμού ή ανευθυνότητας. Πρωτεύουσας σημασίας είναι η δουλειά μας, το πρόγραμμά μας, οι στόχοι μας, οι προϊστάμενοί μας, ο/η σύζυγός μας ή η οικογένειά μας, ο αγώνας για τον επιούσιο. Έτσι οι φυσικοί μηχανισμοί που μας βοηθούν να ακούμε ή να παρατηρούμε τα διακριτικά μηνύματα και τις ανάγκες του οργανισμού μας αναστέλλονται, η λειτουργία τους ατονεί ή εμποδίζεται. Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να ανακατευθύνουμε την προσοχή μας έξω από τους εαυτούς μας και αρχίζουμε να δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας εκεί που στρέφεται και η προσοχή μας…έξω από τον εαυτό μας. Καθώς τα συμβάντα της ζωής και οι άνθρωποι μας απογοητεύουν, αρχίζουμε να χάνουμε την εμπιστοσύνη που είχαμε σε πράγματα εκτός του εαυτού μας και αισθανόμαστε παγιδευμένοι μια και δεν μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά. Η όλη κατάσταση οδηγεί σε συνεχιζόμενα αισθήματα άγχους και αντιδράσεις άμυνας που μπορούν να καταλήξουν σε ασθένεια.  Το δρόμο για την ασθένεια ανοίγει η έλλειψη συναίσθησης του εαυτού μας. Η ανάπτυξη συνδέσεων, η αυτεπίγνωση και η εσωτερική εμπιστοσύνη ανοίγουν τον δρόμο για την ευεξία. Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να διορθώσει κάτι για το οποίο δεν έχει καν επίγνωση. Δεν μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα με άλλο τρόπο προτού συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς κάνετε.

Η σπονδυλική δίοδος: ένα παράθυρο ευκαιρίας για μας

Η σπονδυλική δίοδος είναι ό,τι ακριβώς σημαίνει η λέξη δίοδος, ένα πέρασμα ή ένα σημείο πρόσβασης. Βοηθάει τον εγκέφαλο και το σώμα να αναπτύξει νέες στρατηγικές για αυτοαξιολόγηση και αυτορρύθμιση, για απελευθέρωση της έντασης και μετακίνηση από την κατάσταση άμυνας σε αυτήν της ασφάλειας, ώστε να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στο άγχος και να διευκολύνει την ανάπτυξη αντί για την παραμονή σε άμυνα. Είναι ένα σημείο ηρεμίας, ασφάλειας και σύνδεσης εντός μιας αμυνόμενης και αποσυνδεδεμένης περιοχής.

Όταν μια περιοχή της σπονδυλικής στήλης είναι κλειδωμένη σε άμυνα, την αισθανόμαστε σε ένταση και σφιχτή. Η ενέργειά της είναι εγκλωβισμένη και όχι διαθέσιμη. Διοχετεύεται στην προσπάθεια να μας προφυλάξει από όσα αντιλαμβάνεται ως απειλές. Τα ανώτερα επίπεδα του ανθρώπινου εγκεφάλου μας «απο-συνδέονται» βασικά από τις αμυνόμενες περιοχές. Γι’ αυτό τον λόγο ένα μασάζ μπορεί να μας ανακουφίσει προσωρινά, αλλά ύστερα από λίγο η ένταση αρχίζει ξανά να συσσωρεύεται. Η ανάπτυξη της ευεξίας μακροπρόθεσμα απαιτεί να μάθει ο εγκέφαλος να εντοπίζει και να ρυθμίζει μόνος του την πίεση. Σε ένα σώμα εγκλωβισμένο στη φυσιολογία του άγχους και σε στάση άμυνας, η NSA μας βοηθάει να βρούμε ένα ή δύο μικρά σημεία (σπονδυλικές διόδους) κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που είναι ελεύθερα, ασφαλή και, το σπουδαιότερο, έχουν ενέργεια διαθέσιμη για θεραπεία και ανάπτυξη.

Όσοι εφαρμόζουν την NSA  ελέγχουν τη θέση των πελμάτων, των ποδιών και του κεφαλιού. Παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο κινείται η σπονδυλική στήλη όταν κουνάτε το κεφάλι και τα πόδια σας και με ελαφρά αγγίγματα εντοπίζουν πάνω της τα σημεία ηρεμίας και έντασης. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι μέρος της ανάλυσης NSA για να βρεθούν τα ειδικά αυτά σημεία που ονομάζονται σπονδυλικές δίοδοι.

Πώς μπορεί ένα τόσο απαλό άγγιγμα να επιφέρει μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην υγεία και την ευεξία μας;

Πιέζοντας ελαφρά ακριβώς επάνω στο σημείο της σπονδυλικής διόδου, για μια μόνο στιγμή, ο ανώτερος εγκέφαλος (εγκεφαλικός φλοιός) τίθεται σε συναγερμό σε μια περιοχή του σώματος που είναι ασφαλής αλλά ξεχασμένη από καιρό. Με το ήπιο άγγιγμα επί της σπονδυλικής διόδου το σώμα ρίχνει τις άμυνές του και συνειδητοποιεί ότι είναι ασφαλές. Οι περιοχές που αμύνονταν μαθαίνουν στην πραγματικότητα από τη σπονδυλική δίοδο. Ξαφνικά, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα ή να αισθανθούμε την πίεση στους ώμους ή στην πλάτη μας να χαλαρώνει. Μπορεί να αισθανθούμε μυρμήγκιασμα ή σα να ηλεκτριζόμαστε, την επιθυμία να κινηθούμε ή να τεντωθούμε.

Με τον καιρό και την καθοδήγηση του «θεραπευτή» που εφαρμόζει την NSA, σε τρία επίπεδα, το σώμα και ο εγκέφαλος σας αναπτύσσουν στρατηγικές αναπνοής και κίνησης για αυτοαξιολόγηση και στη συνέχεια ρύθμιση της ίδιας τους της πίεσης, για μετάβαση από την άμυνα στην ασφάλεια και για πιο αποτελεσματική προσαρμογή στο άγχος και στην αλλαγή, έτσι που να διευκολύνεται περισσότερο η ανάπτυξη παρά η άμυνα.

Γράφουν οι Roger Smith και Νίκος Καλογερόπουλος